Qui som

A Factoria de So ens agrada factoritzar la gent. Què és factoritzar? És difícil de descriure: és un sentiment que tots els que estimam Factoria de So tenim, fruit de les hores compartides amb els companys i amb el públic que ve a gaudir del foc, fruit de passar gust amb el que ens agrada: foc, espires i percussió, que dóna pas a la màgia, la màgia del correfoc. Aquesta és la història de la Factoria: FACTORITZA'T

Un poc d'HISTÒRIA 

Les cases de Son Llaüt de Santa Maria s'han convertit, d´ençà de 1997, en un epicentre de dinamització cultural i musical en el sentit més ampli i amb els joves com a protagonistes i impulsors. És la Factoria de So. 

Els Dimonis varen sorgir d´aquest espai i ho feren acompanyats pels Grollers, que animaven els correfocs amb gralles, guitarres, xeremies, tamborins, fabiols... i fins i tot un cantant, com a mostra del vessant musical potent. 

Començaren per San Antoni de l´any 1999, als foguerons feren el primer correfoc. A poc a poc han anat formant diversos espectacles representant la lluita entre el Bé i el Mal, lluita que sempre ha estat la finalitat comú de totes les llegendes, històries, rondalles, en definitiva, el tema principal de la cultura popular de Mallorca i en general de tota la Mediterrània. A partir de 2002 els Grollers de Sa Factoria van fer un tema específic per als correfocs i juntament amb l'actuació dels dimonis: va néixer Foktoria de Por. 

Des de fa uns anys han format percussió pròpia dels dimonis, Ànimes de So, un grup de percussionistes que fan servir principalment tambors, als quals afegeixen instruments de tot tipus: xeremies, bidons, orgues, guitarres, veus distorsionades, tot per donar un ambient del més infernal, musica potent i directa.

La roba i les màscares. Al principi van començar amb granotes, la cara pintada i mocador al cap. A poc a poc s'han anat reinventant, van aparèixer les primeres màscares de paper que van donar pas a les de fibra de vidre; les granotes es van canviar per vestimenta vella i trencada amb xarxes, ossos, cadenes... per donar una estètica fosca i bruta.

Els nostres correfocs importants a Santa Maria són Sant Antoni (16 de gener) i el Festival Sa Rocketa, el primer dissabte d'octubre. Actualment la colla és molt activa amb prop de trenta sortides a l'any per tota l'illa i una o dues sortides a Catalunya per any.